אחת ולתמיד: כל מה שרציתם לדעת על תמ"א 38
תמ"א 38 הינה תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה. מדובר על תכנית בעלת השפעה כבירה על שוק הנדל"ן במרכז ובפריפריה, שעיקרה עוסק בהענקת זכויות בניה לכל בניין ישן (אשר היתר הבניה להקמתו ניתן לפני 1980). התוכנית כוללת תוספת של קומות ודירות חדשות למבנה, לרבות הקמה של מרחבים מוגנים תקניים. תכליתה מיועדת הן כעיבוי לבניין הקיים ("פרויקט חיזוק", הידוע גם כ"תמ"א 1") או במסגרת פרויקט הריסה ובנייה מחדש (הידוע גם כ"תמ"א 2").
היתרון המרכזי של תמ"א 38 הוא בעצם הענקת הזכויות לבניין הבודד באופן שמאפשר קידום פרויקט של "התחדשות בניינית". המשמעות: הוצאה לפועל של הפרויקט במתווה קצר ופשוט יחסית בהשוואה לפרויקט פינוי-בינוי המאגד בתוכו מספר מבנים הדרושים לכדי פרויקט "התחדשות מתחמית". כדאי לדעת כי בפרויקטים מסוג תמ"א נדרשת הסכמה של בעלי הדירות בבניין הספציפי בלבד, וכן מתקבלת ודאות גבוהה יחסית של התמורה שניתנת לבעלים (שכן הבניין החדש מוקם באותה החלקה של הבניין הקיים וניתן לקבוע מראש את מאפייני דירות התמורה, לרבות קומה וכיווני אוויר, ובמקרים רבים אף לבצע תכנון ראשוני לדירות התמורה). גם הליכי הרישוי בפרויקטים על טהרת תמ"א 38 הינם קצרים וודאיים יותר, ולו בשל היעדר הצורך בקידום תב"ע לפרויקט, אלא קידום הליך רישוי של בקשה להיתר בלבד.
הכוח אצל
הרשות המקומית
על פי הערכות משרד השיכון, התאחדות הקבלנים בוני הארץ וגורמים נוספים בעלי נגיעה לענף הנדל"ן בישראל, מדובר על סדר גודל של מאות אלפי בניינים ברחבי הארץ העומדים בקריטריונים למימוש התוכנית ואינם עמידים בפני רעידות אדמה.
לצד ההשלכות החיוביות של תמ"א 38, ישנן גם ביקורות על התוכנית. הבולטת שבהן היא שחרף ייעודה למיגון מבנים, ברבות השנים הפכה התוכנית לכלי לקידום התחדשות עירונית במרכז הארץ, או כפי שנטען כנגדה – כלי לקידום "התחדשות בניינית". בכך היא 'העשירה' את בעלי הדירות והיזמי, מבלי לתת פתרון תכנוני וכלכלי מספק לצרכי הרשות המקומית הזקוקות לה בשל הגדלת מספר התושבים בשטחן (לרבות תוספת גני ילדים, כיתות בית ספר, תשתיות תחבורה וכו').
לאור הביקורת, המועצה הארצית החליטה על סיומה של תוכנית תמ"א 38 ועל פקיעת תוקפה, תוך שהיא משאירה את האפשרות לרשויות מקומיות שקיבלו החלטה להארכת תוקף התמ"א להגיש תוכנית התחדשות בניינית המסדירה את מימוש התמ"א, עד ל- 01/08/2024 (לאחר שניתנו מספר הארכות, האחרונה בשל מלחמת חורבות ברזל). נכון להיום, תוקף תמ"א 38 יוארך עד לאישורן של התוכניות המחליפות ולכל המאוחר עד חודש מאי 2026.
קראו גם – התחדשות עירונית בישראל
פרויקטים של התחדשות עירונית (תמ"א 38 ופינוי בינוי) מהווים הטבה משמעותית עבור בעלי הדירות, שזוכים לקבל דירות חדשות בשווי גבוה משמעותית מהקיימות תוך שיפור דרמטי באיכות החיים. למרות זאת, אנו…
קראו עודבימים אלה עם פקיעת התוקף של תכנית תמ"א 38 בתל אביב, ולאחר שזו לא הוארכה גם בתחומי תל-אביב יפו, המצב הנתון הינו ואקום תכנוני המוביל לאי-בהירות ולפגיעה בוודאות התכנונית מצד…
קראו עוד