תמא 38 שלב אחר שלב
תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, הידועה גם בשמה הפופולארי יותר 'תמ"א 38' סיפקה במרוצת השנים מהפכה של ממש בענף הבניה בישראל.
במקור היא נועדה לשפר את עמידותם של מבנים ישנים מפני רעידות אדמה או תרחישים קיצוניים, הן במרכז והן בפריפריה, בתוספת לשיפור איכות החיים עבור דיירי הבניין.
על מנת להבין את מאחורי הקלעים של התוכנית וכיצד ניתן ליישם אותה בשטח הלכה למעשה, הכנו עבורכם מדריך מיוחד המתאר צעד אחר צעד את השלבים המרכזיים המאפיינים אותה. מוכנים?! בואו נצא לדרך !


בדיקת היתכנות וקבלת החלטה עקרונית
השלב הראשון והבסיסי ביותר כולל בחינה של זכאות הבניין להטבות תמ"א 38.
שלב זה כולל פנייה לקבלת חוות דעת ראשונית ועריכת בדיקות מותאמות. לרוב, הבדיקה מתבצעת באמצעות פנייה ליזמים הפעילים בתחום.

זימון אסיפת בעלי הדירות ובחירת נציגות
לאחר ששלב ההיתכנות הושלם בהצלחה, השלב הבא כולל כינוס אסיפה של בעלי דירות, בהתאם לתקנון הבית המשותף. יצוין כי מטרת האסיפה הינה לצורך קבלת החלטה משותפת לטובת קידום פרויקט (על ידי רוב של שני שליש מבעלי הזכויות לפחות) ומינוי נציגות מוגדרת המקובלת על בעלי הדירות, על מנת שזו תוכל לייצג אותם נאמנה ולקדם את ההליך אל מול הגורמים המקצועיים.

בחירת היזם והתקשרות עימו
זהו אחד מהשלבים המכריעים עליהם יש לתת את הדעת. מכיוון שבחירה נבונה של יזם היא מרכיב קריטי אשר להיות ההבדל בין פרויקט מוצלח לכושל, חשוב שתבוצע פניה אך ורק ליזמים פעילים, עם קבלות מוכחות ולקוחות ממליצים, שהשלימו תהליך דומה ומוצלח עם החברה היזמית.
לאחר מכן, חשוב לקיים פגישות מול החברה היזמית, להתרשם מאופי החברה ומנהליה. בסופו של יום המטרה היא להבין האם אלו האנשים אשר ניתן להפקיד בידיהם את האחריות לנכסים היקרים ביותר לטובת קידום הפרויקט.

משא ומתן משפטי
שלב זה הוא הקריטי ביותר לקידום הפרויקט ומצריך שיתוף פעולה הדוק בין החברה היזמית לבין נציגות הבעלים ומעורבות גדולה ככל הניתן של כלל הדיירים. הוא מתייחס כאמור לבניין בודד ונעשה ללא צורך בתב"ע. תהליך זה מצליח לרוב כאשר הצדדים, הן החברה היזמית והן הדיירים, מצליחים לייצר יחסי אמון, ברמה המקצועית והאישית כאחד, שעל בסיסם מקודם שיתוף פעולה ענייני לטובת המטרה המשותפת של הנעת הפרויקט.