פרויקטים של התחדשות עירונית (תמ"א 38 ופינוי בינוי) מהווים הטבה משמעותית עבור בעלי הדירות, שזוכים לקבל דירות חדשות בשווי גבוה משמעותית מהקיימות תוך שיפור דרמטי באיכות החיים. למרות זאת, אנו שומעים לא אחת על קיומם של "דיירים סרבנים" בשל סרובם לחתום על ההסכם מול היזם. במאמר זה ננסה להבין את התופעה ואת הדרכים להתמודד איתה.

לרוב, הסירוב נובע מסיבות אנושיות בסיסיות, שביניהן עולות סוגיות של אמון, תחושה של חוסר ודאות, חיבור רגשי למקום המגורים וקושי בהסתגלות לשינויים. להלן הסיבות המרכזיות לכך:

  1. חוסר ודאות ואי בהירות במידע על הפרויקט
    אחת הסיבות העיקריות לסרבנות היא חוסר המידע או אי-בהירות בנוגע לתהליך, ללוחות הזמנים ולתמורה שהדיירים אמורים לקבל. מידע לא מספק יכול ליצור תחושה של סיכון מיותר בקרב דיירים, מה שמעכב את נכונותם להשתתף.
  2. חוסר אמון בקבלנים ויזמים
    חוסר אמון הוא גורם משמעותי בקרב דיירים סרבנים. ישנם דיירים שמעלים חששות שהקבלנים או היזמים לא יעמדו בהבטחותיהם או לא יוכלו לספק את התמורה שהובטחה להם. מקרי עבר של יזמים שלא עמדו בהתחייבויותיהם רק מחזקים תחושה זו ומקשים על יצירת אמון בפרויקט.
  3. קשר רגשי למקום המגורים
    עבור חלק מהדיירים, בעיקר אלו שגרים זמן רב במקום או בעלי זיקה רגשית גבוהה לסביבת מגוריהם, שינוי פיזי במבנה המוכר והרגוע שלהם יכול לעורר התנגדות. תחושת שייכות וחיבור חזק למקום המגורים מקשים לעיתים על דיירים להסכים לשינויים משמעותיים כמו אלה שמביאים עימם פרויקטים של תמ"א 38.
  4. מורכבויות משפטיות וניהוליות
    במקרים רבים, העדר מינוי של עורך דין מייצג לדיירים או חוסר בתמיכה משפטית נאותה גורם לכך שהדיירים חשים שהם לא מבינים את הזכויות שלהם או את ההשלכות של החתימה על הסכם עם היזם. גם אי-יכולת להגיע להחלטות אחידות בין הדיירים עצמם עלולה ליצור סרבנות.

אז איך נתמודד עם דייר סרבן?

המפתח להתמודדות עם סרבנות טמון בשקיפות, במתן מידע אמין ובביסוס קשרי אמון עם הדיירים. קיום פגישות להצגת הפרויקט ומתן מענה מקצועי לשאלות הדייריםו יכולים להקטין את הסרבנות ולהוביל לשיתוף פעולה רחב יותר בפרויקטים של התחדשות עירונית. כחברה המתמחה בייזום וביצוע פרויקטים של התחדשות עירונית, קבוצת בן צור רואה חשיבות רבה בניהול הקשר עם בעלי הדירות והוא מנוהל באופן צמוד ע"י נופר בן צור, כאשר בכל הפגישות בין החברה לבעלי הדירות נוכח גם המנכ"ל והבעלים של החברה.

מחקר חדש שנעשה ע"י מכון גיאוקרטוגרפיה בדק ומצא!!!

מחקר חדש שנערך על ידי מכון "גיאוקרטוגרפיה", שכלל 52 מתחמי פינוי-בינוי, מגלה כי חוסר במידע מהותי ולוחות זמנים לא ברורים הם בין הסיבות המרכזיות לסירוב של דיירים לחתום על הסכמי התחדשות עירונית. המחקר מצא כי כ-50% מהדיירים שלא חתמו על ההסכמים מציינים את העדר המידע שניתן להם כגורם מרכזי לסירובם, ורבים מהם מציגים קשר רגשי חזק למקום מגוריהם ורמת הכנסה נמוכה יחסית.
על פי ד"ר רינה דגני, ייתכן שהסירוב יפחת משמעותית, לכ-17% בלבד, באמצעות מתן מענה לצרכים אלה של הדיירים ופעילות חכמה של היזמים וצוותי התכנון החברתי.

ממצאי המחקר – חוסר מידע שנמסר לדיירים וחוסר אמון

המחקר הראה כי 40.2% מהדיירים שלא חתמו ציינו את חוסר המידע אודות התוכנית כגורם מרכזי, בעוד ש-22.5% העידו על מחסור במידע לגבי לוחות זמנים.
בנוסף, כ-10.2% הביעו חוסר אמון בקבלת תמורה הוגנת. הדיירים מצפים לקבל את המידע בעיקר מהיזמים (64%), ואחריהם מהעירייה (49%) ועורך הדין המייצג (36%).
יתר על כן, ב-61% מהמתחמים בהם לא נחתמו הסכמים, לא מונה עורך דין מייצג לבניין, ו-35% מהדיירים שדחו את החתימה סבורים שעורך הדין בו נתקלו אינו מעניק מענה מספק. 16% מהמתנגדים טוענים שלא השתתפו במפגשי יידוע, ו-3% לא היו מודעים כלל לקיומם.

מאפיינים חברתיים וכלכליים של קבוצת הסרבנים

דיירים שטרם חתמו מאופיינים בחיבור רגשי גבוה יותר למקום מגוריהם – 93.5% מתוכם מרגישים תחושת שייכות חזקה לסביבה, לעומת 86.2% מהחותמים.
בנוסף, הסרבנים נוטים להיות בעלי הכנסה נמוכה מהממוצע ושיעור גבוה מהם, כ-36.1%, אינם מחזיקים ברכב פרטי.

סיכום והמלצות המחקר – שיפור האמון ומתן מידע אמין

דוח המחקר מדגיש כי לעיתים חוסר החתימה אינו נובע מההתנגדות פעילה אלא מכשלים בארגון וקבלת מידע, כמו היעדר עורך דין או קושי לארגן נציגות.
במקרים רבים, חיזוק האמון ויצירת קשר עם דיירים בעלי דעות שונות או רגישות למקום עשויים להקל על תהליך החתימה.

חושבים על פרויקט תמ"א 38 בבניין שלכם?
מתקשים עם דיירים סרבנים?
צרו עמנו קשר – 03-9407771

מומלץ לקרוא גם – תמא 38 שלב אחר שלב
וגם – תל-אביב יפו מציגה: תמ"א 38 OUT – תא/5555 IN

מאמרים נוסיפים

פרויקטים של התחדשות עירונית (תמ"א 38 ופינוי בינוי) מהווים הטבה משמעותית עבור בעלי הדירות, שזוכים לקבל דירות חדשות בשווי גבוה משמעותית מהקיימות תוך שיפור דרמטי באיכות החיים. למרות זאת, אנו…

קראו עוד

תל-אביב יפו נחשבת לדעת רבים בתור "הלב הפועם" של מדינת ישראל. היא משמשת כמרכז מטרופולין גוש דן, מהווה מרכז עסקים שוקק עבור הכלכלה המקומית, בשילוב עם חיי קהילה ופנאי תוססים,…

קראו עוד